Mikko Tolvanen 11.12.2017 8 min read

Miten uusi betoniasema asennetaan?

Nykyaikaisen betoniaseman pystytys ei vaadi erikoistyökaluja. Tärkein väline työmaalla on autonosturi, jolla aseman lohkot saadaan nostettua auton kyydistä perustukselle ja toiminta-asentoon. Nosturin apuna tarvitaan henkilönostin, jolla päästään turvallisesti kiinnittämään ja irrottamaan nosturin koukut myös useamman metrin korkeudessa. Näiden lisäksi tarvitaan perustyökalut, kuten hylsyavainsarja, porakone, ruuvimeisselit ja hitsauskone. Henkilöstöpuolella tarvitaan 2-3 työmiestä perusasennuksiin sekä putki- ja sähkömies.

Itse betoniasemaa varten tarvitaan joko betoni- tai teräsperustus, valmiit vesi- ja sähköliitännät sekä ramppi kivisiilon täyttöä varten.


Miten asennukset etenevät päivätasolla?


Nostotyöt autonosturilla kahdessa päivässä

Päivä 1

Ensin betoniperustukselle merkitään oikeat paikat betoniaseman lohkoille. Tämän jälkeen nostetaan ensimmäinen lohko rekasta perustuksen päälle. Yleensä ensimmäinen lohko on kiviainessiilon alaosa. Seuraavaksi vuorossa on päämoduuli, joka sisältää mm. sekoittimen. Tämäkin moduuli nostetaan autonosturin avulla perustukselle, jonka jälkeen alkaa valmistelutyöt ennen seuraava nostoa. Myös lämpökontti voidaan nostaa tässä välissä suoraan omalle paikalleen betoniperustuksen päälle.

Kunkin päivän aikana puretaan kaikki kyseisenä päivänä tulleet kuormat rekkojen kyydistä, jotta ylimääräinen liikenne saadaan pois työmaalta.

Tecwill-betoniasema-nostotyöt-autonosturilla-kahdessa-päivässä_1

Päivä 2

Toisen päivän alussa päämoduuli kasataan/nostetaan toiminta-asentoonsa. Nyt voidaan kasata betoniaseman kulkutiet paikoilleen, jolloin eri kerroksiin päästään kulkemaan turvallisesti ilman henkilönostinta. Autonosturin pysyessä edelleen samalla paikalla, nostetaan kivisiilon yläosa omalle paikalleen. Asennusaikataulua suunnitellessa voidaan ottaa huomioon betoniaseman tontin koko ja muoto. Näin voidaan minimoida nosturin siirrot paikasta toiseen ja tarvittaessa eri moduulien saapumis- ja nostojärjestystä voidaan muuttaa.

Seuraavaksi asennetaan sideainesiilot sekä -ruuvit. Näiden jälkeen vielä päämoduulin katto paikalleen ja kaikki nostot on tehty. Tämän jälkeen autonosturia ei enää tarvita ja se voidaankin päästää seuraavalle työmaalle.

Päämoduulin pystytyksen jälkeen kytketään sähkön pääsyöttö, jolloin aseman sisään saadaan valot ja tarvittaessa myös lämmitys. Myös vesiliitäntä voidaan liittää asemaan.

Tecwill-betoniasema-nostotyöt-autonosturilla-kahdessa-päivässä_2


Testiajot ja koulutukset toiset kaksi päivää

Päivät 3 ja 4

Kun nostotyöt on tehty, voidaan poistaa kuljetustuet eri laitteiden ympäriltä. Tässä yhteydessä lasketaan vaa’at punnitusantureiden varaan ja säädetään kuljettimien hihnat. Kolmannen ja neljännen päivän aikana laitteet viimeistellään siten, että niiden toiminnat päästään testaamaan: moottorien pyörintäsuunnat, läppäventtiilien toiminta, paineilmajärjestelmä, kuljettimien toiminta. Näitä testejä varten asennetaan aseman ohjausjärjestelmän tietokoneet joko aseman omaan ohjaamoon tai ulkoiseen valvomoon.

Vaikka aseman testaukset on tehty jo tehtaalla ennen aseman lähettämistä, käydään ne kuitenkin vielä läpi, jotta betonin tuotanto saadaan aloitettua jouhevasti.

Tecwill-betoniasema-testiajo-koulutus


Viimeistelyt ja ensimmäinen betoniannos

 Päivät 5 ja 6

Ensimmäiset betonin testimassat on tarkoitus tehdä parin seuraavan päivän aikana, joten nyt viimeistellään vaakojen ja kuljettimien yhdekumit ja pölynsuojaukset. Samaan aikaan tarkastetaan vielä kivisiilon hydrauliikan toiminta, sekä sideainesiilojen laitteet, jotta voidaan aloittaa kiviaineksen ja sideaineiden täyttö siiloihin. Myös lämpökontti kytketään asemaan ja sen toiminta testataan.

Kun aseman siiloihin on saatu materiaalit, voidaan aloittaa vaakojen kalibrointi. Tätä varten tarvitaan kalibrointipainot, joiden avulla vaakojen toiminta voidaan testata 0-tasosta aina vaakamaksimiin asti. Vaakojen kalibroinnin jälkeen ensimmäinen ”betoniannos” saadaan asemasta ulos. Tämä tarkoittaa sitä, että materiaalit, jotka otettiin vaakoihin kalibroinnin aikana, tyhjennetään myllyyn ja siitä edelleen ulos.

Nyt, kun asema on testattu kokonaisuudessaan, päästään aloittamaan betonintuotanto.

Näiden päivien aikana operaattorit ja huoltomiehet ovat saaneet hyvää koulutusta ollessaan mukana aseman asennustöissä. Asennuksia tehdessään he ovat tutustuneet samalla aseman laitteisiin sekä rakenteisiin ja tulleet tutuiksi tarvittaviin huolto- ja säätökohteisiin.

Operaattoreiden koulutus jatkuu nyt ohjausjärjestelmän parissa, jota he itse käyttävät, kouluttajan opastaessa ja vastatessa kysymyksiin. Tässäkin tilanteessa, tekemällä oppii.

Valitse sopiva Cobra-betoniasema valikoimastamme


Betonintuotantoa uudella asemalla

Päivät 7 ja 8

Seuraavien päivien aikana betoniasema viimeistellään valmiiksi samalla, kun betonin valmistus jatkuu. Nyt varmistetaan, että kaikki laitteet toimivat materiaalien kanssa, kuten on suunniteltu.

Viimeisimpinä koulutuksina, asema käydään läpi sekä mekaniikan, että sähkö/automaation osalta. Näin huolehditaan siitä, että asiakas pääsee aloittamaan betonintuotannon rauhallisin mielin. Tarvittaessa apua voidaan antaa vaikkapa etäyhteydellä, jonka avulla laitteiden ja prosessin toiminta nähdään suoraan toimistolta. Tämä helpottaa mahdollisessa ongelman selvityksessä, kun ei tarvitse jäädä pelkän puhelun tai sähköpostin varaan.

Tecwill-betoniasema-betonintuotantoa-uudella-asemalla


Miksi valita Tecwill uuden betoniaseman toimittajaksi?

Nopea ja helppo asennus ei sido työmiehiä ja kalustoa pitkäksi aikaa työmaalle. Tätä edesauttaa tehtaalla valmiiksi sähköistetyt moduulit ja laitteet, jotka on myös koeajettu ennen aseman lähetystä. Suurimpana etuna on valmiiksi eristetyt moduulit, jolloin ainoaksi eristystyöksi työmaalle jää vain tarvittavien läpivientien tiivistäminen.

Tecwill Cobra C80 -betoniasemalla betonintuotanto voidaan aloittaa jopa muutaman päivän sisällä asennustöiden aloituksesta.

Tecwill ARCAMIX ja COBRA -betoniaseman käyttöönotto on nopeaa ja taloudellista ja ne voidaan tarvittaessa siirtää myöhemmin uuteen kohteeseen. Lue lisää siirrettävän betoniaseman ominaisuuksista ja asennuksesta täältä.

 

Jätä yhteydenottopyyntö »